Dlaczego woda jest „twarda” i zostawia osad?

2019-12-13 Wodociagi

Kamienny osad w czajniku, na grzałce lub na umywalce potrafi być prawdziwą uciążliwością. Jednak „twardej” wodzie należy się więcej wyrozumiałości. Ma ona bowiem wielką zaletę – jest znacznie zdrowsza niż „miękka”, bo dostarcza niezbędnych dla naszego zdrowia minerałów. Badania, jakim na bieżąco jest poddawana woda z ujęć wykorzystywanych przez Wodociągi Chrzanowskie, potwierdzają, że jest ona źródłem cennych składników mineralnych, a swoim składem przewyższa wiele popularnych wód znanych ze sklepowych półek.

Woda jest nam niezbędna do życia. Podobnie jak zawarte w niej składniki mineralne, które zapewniają nam prawidłowy rozwój oraz zdrowie. Dobra woda z kranu nierzadko potrafi dostarczyć ich więcej niż wody butelkowane sprzedawane w sklepach i określane – często na wyrost – mianem wód mineralnych.

Zamiast kupować wody w sklepach spokojnie możemy zastąpić je kranówką. Analizy, jakim jest regularnie poddawana nasz woda pokazują, że ma zbliżony skład do butelkowanych wód nisko i średniozmineralizowanych, a często nawet dużo lepszy. Powstający w niej podczas gotowania osad to efekt obecności zdrowych minerałów – przekonuje prezes wodociągów Tadeusz Arkit i dodaje: – Zapewniam, że z wody dostarczanej przez Wodociągi Chrzanowskie można korzystać bez gotowania. Jest zdrowa i w pełni bezpieczna, bo regularnie bada ją Sanepid i my w naszym certyfikowanym laboratorium.

Wśród mikroskładników, których nasz organizm potrzebuje najwięcej, są magnez i wapń. Niedobór pierwszego z nich jest niebezpieczny dla naszego serca, mięśni i układu nerwowego. Z kolei wapń to budulec kości i zębów, ale jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania innych narządów. Jednak to właśnie te dwa pierwiastki odpowiadają za twardość wody. Im ich więcej, tym woda jest bardziej mętna podczas gotowania, a w czajniku odkłada się kamień (on sam też nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia).

Mimo tych uciążliwości powinniśmy jednak docenić twardą wodę. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdza, że na terenach, na których występuje woda bogata w magnez i wapń, mieszkańcy zdecydowanie rzadziej mają do czynienia z miażdżycą i zawałami serca.

Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia, żeby woda została uznana za „twardą” w każdym litrze musi być ponad 360 mg składników mineralnych. Spośród ujęć wykorzystywanych przez Wodociągi Chrzanowskie tylko tę pozyskiwaną w Żelatowej można zaliczyć do tej grupy (424 mg/l). Pozostałe mają wyraźnie niższe wartości. Woda o znacznej twardości występuje w ujęciach: Płoki (329 mg/l), Lgota (333 mg/l), Bolęcin (284 mg/l) i Psary (280 mg/l). Z ujęć: Lech (201 mg/l) i Elektrownia Siersza (255 mg/l) mamy wodę o średniej twardości, natomiast woda miękka występuje tylko w Zbiorniku Dziećkowice – GPW (95,1 mg/l).

Jednak pod względem twardości wody prawdziwymi rekordzistkami są znane wody butelkowane: Piwniczanka (744 mg/l), Muszynianka (1047 mg/l) i Kryniczanka (1221 mg/l). Lepiej nie próbować ich przegotować w domu, bo 500 mg/l to wartość graniczna i wyższej nie zniosą grzałki w większości domowych urządzeń.

Mimo, że Wodociągi Chrzanowskie dostarczają mieszkańcom wodę pobieraną z aż ośmiu ujęć, która w związku z tym różni się poziomem minerałów, to od wielu lat wszystkie mają nie zmieniający się, stabilny skład. Woda jest też stale kontrolowana, czysta pod względem mikrobiologicznym i całkowicie bezpieczna.

***
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym raportem na temat twardości naszej wody oraz zawartości w niej składników mineralnych, jak również z wynikami badań i analiz wody publikowanymi na naszej stronie www.

https://wodociagi.chrzanowskie.pl/wp-content/uploads/2019/11/Twardosc_wody_pitnej.pdf

***
Jednocześnie przypominamy, że w razie wątpliwości co do czystości lub jakości wody każdy może indywidualnie zlecić jej zbadanie. Podobnie jest w przypadku ścieków – obie pracownie laboratorium na terenie chrzanowskiej oczyszczalni przy ul. Powstańców Styczniowych 15 wykonują takie odpłatne usługi dla osób prywatnych i dla firm, łącznie z akredytowanym pobraniem próbki jeśli jest to wymagane.

Próbki wody do badań są przyjmowane od poniedziałku do czwartku od 6:00 do 13:00. Do badania mikrobiologicznego próbki wody wymagany jest sterylny pojemnik, który można bezpłatnie otrzymać w pracowni, codziennie w dni robocze od 6:00 do 15:00.

Próbki ścieków do badań są przyjmowane we wszystkie dni robocze w godzinach od 6:00 do 14:30. Do analizy wystarczy plastikowa butelka o pojemności 1,5 litra napełniona ściekiem.

Zobacz też: Laboratorium