Zalecenia dla Użytkownika poidła z wodą pitną
Wszystkie dystrybutory wody pitnej powinny być zbadane pod kątem sanitarnym przed udostępnieniem ich do użytkowania oraz w jego trakcie. Główny Inspektor Sanitarny sformułował wytyczne (można je znaleźć w pliku pod linkiem) dla administratorów takich urządzeń, do których warto się stosować, by woda była bezpieczna przez cały czas.
Nasze Laboratorium oferuje badania wody z poideł, zgodnie z zaleceniami GIS.
Producenci poideł na swoich stronach internetowych udostępniają wiele przydatnych wskazówek dotyczących konserwacji urządzeń, łącznie z ofertami serwisu. Regularne serwisowanie pozwala nie tylko na zachowanie wysokiej jakości wody, ale również przedłuża żywotność sprzętu.
Poniższe zalecenia pomogą w bezpiecznym i higienicznym korzystaniu z poidła do pobierania wody pitnej.
1. Pobieranie wody
– Nabieraj wodę bezpośrednio z poidła wyłącznie do czystych naczyń lub pojemników. Unikaj bezpośredniego kontaktu rąk z wylewką, aby nie zanieczyścić wody.
– Upewnij się, że pojemniki, z których korzystasz, są przeznaczone do kontaktu z żywnością i wodą pitną.
2. Przechowywanie wody
– Jeśli wodę przenosisz do pojemników, przechowuj ją w czystych i szczelnych butelkach lub dzbankach, aby zapobiec zanieczyszczeniu.
– Woda pobrana z poidła powinna być zużyta w krótkim czasie. W przypadku dłuższego przechowywania, trzymaj wodę w chłodnym, ciemnym miejscu.
3. Konserwacja poidła
– Regularnie kontroluj stan poidła i jego wylewki. Jeśli zauważysz jakiekolwiek zanieczyszczenia, uszkodzenia lub wycieki, zgłoś to odpowiednim służbom lub administratorowi.
– Jeśli poidło wyposażone jest w filtr, upewnij się, że jest regularnie wymieniany zgodnie z zaleceniami producenta.
– Dodatkowe wyposażenie (filtry, lampy UV, chłodziarki) pomaga w utrzymaniu higieny mikrobiologicznej wody z poidła.
4. Jakość wody z poidła
– Przed pobraniem wody upewnij się, że woda jest czysta i nie ma niepokojących zmian w jej wyglądzie (mętność) ani zapachu.
– W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących jakości wody, powstrzymaj się od jej pobierania i zgłoś problem osobie odpowiedzialnej za konserwację poidła.
5. Bezpieczne korzystanie z poidła
– Nie dotykaj wylewki lub kranu ustami ani nie zanurzaj ust w poidle. Używaj pojemników lub kubków do nabierania wody.
– Jeśli korzystasz z poidła w miejscach publicznych, staraj się unikać bezpośredniego kontaktu z innymi elementami poidła, które mogą być dotykane przez wiele osób.
6. Zgłaszanie problemów
– Jeśli zauważysz problemy z funkcjonowaniem poidła, takie jak wycieki, brak wody lub podejrzenie zanieczyszczeń, natychmiast zgłoś to odpowiednim służbom lub właścicielowi poidła.
– Informuj administratorów o każdej zauważonej nieprawidłowości, która może mieć wpływ na jakość wody, np. brudne otoczenie poidła.
7. Dostęp do informacji o jakości wody.
– W miarę możliwości sprawdzaj, czy poidło jest regularnie konserwowane i czy woda, którą pobierasz, spełnia normy sanitarno-higieniczne. W miejscach publicznych, administratorzy mogą udostępniać informacje o jakości wody.