Dlaczego „mineralna” jest twarda?

2021-09-08 Wodociągi Chrzanowskie

Mianem „wody mineralnej” przyjęło się określać wody butelkowane dostępne w sklepach. Tymczasem woda mineralna to po prostu woda, która zawiera duże stężenie cennych dla zdrowia składników mineralnych. Tych w wodach sklepowych często na próżno szukać, za to woda z kranu nierzadko przebija swoim „bogactwem” to, co znajdziemy na sklepowych półkach. Czy w związku z tym kranówkę z wysoką zawartością minerałów możemy nazywać wodą mineralną? Jak ich zawartość wpływa na twardość wody? Zachęcamy do poznania podstawowych faktów.


FAKT 1: Pijąc dobrej jakości wodę dostarczasz organizmowi cennych minerałów

Składniki mineralne stanowią ok. 4% masy ciała człowieka. Na tę ilość składa się wiele pierwiastków, które dostarczamy przede wszystkim z pożywieniem. Są to niezbędne do życia substancje, zapewniające prawidłowy rozwój oraz mające wpływ na stan naszego zdrowia. Ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzielimy je na dwie grupy: makro i mikroelementy (tzw. pierwiastki śladowe). Makroelementami określa się te pierwiastki, na które dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi powyżej 100 mg, co jest mniej więcej równe szczypcie soli rozpuszczonej w litrze wody. Dzienne zapotrzebowanie na mikroelementy nie przekracza tej wartości. Makroelementy to: wapń, magnez, sód, potas, chlor, fosfor. Do głównych pierwiastków śladowych (mikroelementów) należą m.in.: żelazo, mangan, cynk, miedź, fluor, jod, chrom, selen i wiele innych. Pijąc wodę dostarczamy organizmowi rozpuszczalnika dla większości spożywanych pokarmów, a pijąc dobrej jakości wodę dodatkowo możemy uzupełniać dietę w niektóre minerały, przede wszystkim wapń i magnez.

FAKT 2: Twardość ogólna wody oznacza obecność w wodzie jonów wielowartościowych (głównie wapnia i magnezu)

Twardość ogólna wody oznacza obecność w wodzie jonów wielowartościowych, głównie wapnia i magnezu. Właśnie te dwa pierwiastki są odpowiedzialne za twardość wody, właściwość, której wszyscy chcą się pozbyć, bo może powodować mętnienie wody podczas gotowania i odkładanie się kamienia kotłowego na grzałkach, w czajnikach itp. Jednak „twardej” wodzie należy się więcej wyrozumiałości. Ma ona bowiem wielką zaletę – jest znacznie zdrowsza niż „miękka”, bo dostarcza niezbędnych dla naszego zdrowia minerałów. Badania, jakim na bieżąco jest poddawana woda z ujęć wykorzystywanych przez Wodociągi Chrzanowskie, potwierdzają, że jest ona źródłem cennych składników mineralnych, a swoim składem przewyższa wiele popularnych wód znanych ze sklepowych półek.

FAKT 3: Nie każda woda w butelce jest wodą „mineralną”

Wszystkie wody butelkowane jakie możemy kupić w sklepie nazywane są potocznie „mineralnymi”. Jak się jednak okazuje nie każda woda w butelce jest wodą mineralną. Warto zerknąć na tabele porównujące ilość poszczególnych pierwiastków w wodzie dostarczanej przez Wodociągi Chrzanowskie, wody mineralne oraz inne popularne wody butelkowane (które są często wodami źródlanymi, a określane są powszechnie mianem „mineralnych”).

 FAKT 4: Wodę dostarczaną przez Wodociągi Chrzanowskie można pić prosto z kranu

Woda dostarczana przez Wodociągu Chrzanowskie jest nisko lub średnio zmineralizowana, miękka, o średniej twardości lub twarda. Jest czysta pod względem mikrobiologicznym i do tej pory nie było przypadku stwierdzenia w niej obecności żadnych związków szkodliwych dla zdrowia: metali ciężkich, substancji organicznych (np. pestycydy, trihalometany, węglowodory aromatyczne, chlorobenzeny i inne). Nadaje się do spożycia bezpośrednio z kranu, bez gotowania. Pełne wyniki badań próbek wody z poszczególnych ujęć dostępne są tu.

Więcej informacji o wodzie z Wodociągów Chrzanowskich w zakładce „Jakość wody”.